W jakich warzywach i owocach jest kolagen?

0

Kolagen to takie białko, które w naszym organizmie pełni bardzo istotną rolę – jest to przede wszystkim budulec wielu narządów i komórek. Można go znaleźć praktycznie wszędzie – w skórze, w chrząstkach, naczyniach krwionośnych, rogówce, kościach i zębach. Ten naturalny polimer zapewnia strukturalną integralność tkanek człowieka. Nie tylko wypełnia on przestrzeń pomiędzy komórkami – ale także poprawia wytrzymałość mechaniczną tkanki – staje się ona twardsza, bardziej sprężysta i elastyczna.

Jakie są funkcje kolagenu? Działa on na wiele sposobów.

Na pewno należy tutaj wymienić możliwość wiązania wody w tkankach oraz to, że białko bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. To właśnie kolagen umożliwia nam lepsze gojenie się ran, szybsze zrastanie kości czy sprawne tworzenie się blizn. Odpowiada on za prawidłowe wchłanianie składników mineralnych oraz przyczynia się do zwiększenia gęstości kości. Aktywność enzymów odpowiedzialnych za ból oraz różne stany zapalne – znacznie dzięki niemu spada i człowiek pozbywa się przykrych dolegliwości. Skóra otrzymuje odpowiednie nawilżenie i poprawia się jej kondycja oraz wygląd.

Ludzie zastanawiają się w takich sytuacjach nad tym, gdzie można znaleźć kolagen? Jak należy go spożywać? Możemy zastosować hydrolizat kolagenu, który dostępny jest w postaci suplementu – albo postarać się znaleźć kolagen w produktach spożywczych. Będzie on obecny na pewno w podrobach, rybach, galaretce – a także w żelatynie, roślinach strączkowych, kiełkach. Jeśli tylko chcemy to jesteśmy w stanie na stałe wpisać go do naszego jadłospisu.

Kolagen warto stosować, bo spadek jego produkcji to coś, przed czym nikt nie jest w stanie się uchronić – po 25 roku życia ten proces się po prostu rozpoczyna. Nie musimy tutaj oczywiście obawiać się tego, że wszystko wydarzy się na raz – zmiany będą postępowały na przestrzeni lat. To jednak właśnie dlatego warto rozpocząć suplementacje odpowiednio wcześnie – wielu problemom jesteśmy wciąż w stanie zapobiec.

Dużo zalet – mało wad

Na pewno widzisz już teraz, że kolagen to coś, co mamy w swoim organizmie naturalnie – jego uzupełnienie jest więc najbardziej logicznym rozwiązaniem. Próbujemy tutaj odzyskać coś, co tracimy w wyniku starzenia się i dzięki temu możemy zapobiec konsekwencją tego procesu – albo przynajmniej spowolnić ich pojawianie się.

w jakich warzywach i owocach jest kolagen - cholesterol w kurzych łapkach - co jest przyczyną niedoboru kolagenu?

Oczywiste jest to, że nie będziemy nigdy w stanie całkowicie zapobiec pojawianiu się zmarszczek czy pogarszaniu się kondycji naszych stawów – ale możemy z tym walczyć i to już bardzo dużo. Wśród zalet stosowania kolagenu możemy wskazać to, że rzadko kiedy pojawiają się tutaj jakiekolwiek skutki uboczne – jest to możliwe tylko wtedy, gdy kupimy sobie tani suplement, który będzie miał w sobie dodatkowe substancje chemiczne.

Kolagen jest łatwo przyswajalny i chociaż nie zaczyna działać od razu – w końcu efekty zaczynają być faktycznie widoczne. To właśnie dlatego tak istotna jest tutaj regularność i to, aby nie pomijać żadnych dawek – w taki sposób od razu zmniejszymy swoje szansę na powodzenie tego procesu. Dobrą stroną jest także to, że jego stosowanie możemy rozpocząć w każdym wieku – nie ma tutaj żadnych przeciwwskazań.

Kolagen działa zarówno na włosy, paznokcie i skórę – jak i na zęby czy stawy. To także jego kompleksowość musi być postrzegana jako ogromna zaleta. Stosowanie jednego suplementu pozwala nam zrezygnować z przeróżnych kremów, odżywek i maści – oszczędzamy więc pieniądze i czas, które są bardzo cenne.

A czy są tutaj jakiekolwiek wady? Kupujący często skarżą się na cenę kolagenu – faktycznie jest ona wysoka. Jak wspominaliśmy jednak wcześniej – tanie suplementy mogą mieć w sobie szkodliwe substancje. Nie jest to na pewno dobry moment na to, aby przesadnie oszczędzać. To od nas zależy, czy taki wydatek nam odpowiada – ale jeśli decydujemy się już na przyjmowanie kolagenu to trzeba to po prostu zrobić dobrze.

Warto też wiedzieć o tym, że kolagen występuje nie tylko w postaci suplementu – jeśli chcesz to już sama zmiana diety pozwoli Ci trochę uzupełnić jego poziom i zauważyć rezultaty.

Gdzie jeszcze znajdziemy kolagen?

W jakich warzywach i owocach jest kolagen? Okazuje się, że chociaż powszechnie uznaje się, że w ogóle go tam nie ma – nie jest to do końca prawda. Kolagen można znaleźć we wspomnianych wcześniej roślinach strączkowych i kiełkach pszenicy – to właśnie tam mamy też koenzym Q10, a to wspomaga naturalną produkcje kolagenu.

Jeśli interesuje nas dieta kolagenowa to nie możemy myśleć tylko o tym, aby spożywać dużo galaretek warzywnych i owocowych. Istotne jest także zwiększenie naturalnego wytwarzania kolagenu w naszym ciele. W tym pomocna może być chociażby witamina E – zapobiega ona sztywnieniu włókien kolagenowych. Z kolei obecne w winogronach, brokułach, papryce i sałacie flawonoidy – zapobiegają rozpadowi kolagenu.

Jeżeli chcemy uzyskać z takich produktów jak najwięcej to musimy też pamiętać o tym, że należy je gotować – nie wolno nam ich smażyć. Nie zapominaj też o witaminie C, która do produkcji kolagenu jest niezbędna – znajdziesz ją w pomarańczach, cytrusach i grejpfrutach. Duże dawki są obecne również w papryce, jarmużu i szpinaku.

Czy warto rozpocząć suplementacje?

Nikt nie podejmie tej decyzji za Ciebie, bo to my sami musimy się do czegoś zobowiązać i potem przestrzegać wszelkich zasad. Nie jest to na pewno łatwe, bo w przypadku kolagenu chodzi przecież o wiele lat zażywania suplementu – ale zwykle mało kto żałuje potem takiej decyzji. Dlaczego? Dlatego, że nasza skóra faktycznie wygląda dużo lepiej, stawy nie sprawiają problemów i nie wypadają nam włosy.

Nie martwimy się o takie rzeczy do momentu, gdy nam się to już przytrafi – a powinniśmy to robić, bo na tym właśnie polega profilaktyka.

w jakich warzywach i owocach jest kolagen - dieta kolagenowa - funkcje kolagenu - galaretka na stawy

Zastanów się przez chwilę nad tym, na co chcesz wydawać swoje pieniądze. Czy są to zabiegi likwidujące zmarszczki, drogie kremy i maści na stawy? Bardzo dużo pieniędzy możesz zostawić także u dentysty czy fryzjera – po to, aby uratować wygląd swoich włosów czy zębów. Jest to na pewno jakieś rozwiązanie i większość ludzi z tego właśnie korzysta – przejmujemy się problemem dopiero wtedy, gdy ten się już pojawi.

A można przecież zacząć przyjmować kolagen chwilę po przekroczeniu 25 roku życia – wtedy, gdy nasz organizm wciąż jest młody i zdrowy. To w taki sposób możemy utrzymać ten stan o wiele dłużej. Teraz może Ci się wydawać, że nie ma to żadnego znaczenia – Twoja skóra jest jędrna, a włosy gęste. Nie bierz tego wszystkiego jednak za pewnik, bo życie nie działa w ten sposób. Wypróbuj kolagen i przekonaj się, że działa on naprawdę dobrze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj