Suplementy kolagenowe są zwykle wytwarzane z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak bulion kostny, przy użyciu wieprzowiny, wołowiny i ryb . Ale ponieważ coraz więcej osób ogranicza lub eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego , kolagen wegański stał się popularny. Jednak niewiele jest badań na temat wegańskiego kolagenu i jego korzyści lub zagrożeń.
Kolagen kolagen w diecie to białko, które organizm wytwarza naturalnie. Występuje w wielu częściach ciała, w tym we włosach, skórze, paznokciach, kościach, chrząstkach, ścięgnach, więzadłach, naczyniach krwionośnych i jelitach. Uelastycznia skórę i wzmacnia kości i pewnie zastanawiasz się jakie algi morskie do picia opinie mają? Dowiedz się poniżej.
kolagen wegański – do picia – opinie – algi morskie
Wraz z wiekiem Twoje ciało naturalnie spowalnia produkcję kolagen roślinny . Kiedy tak się dzieje, możesz zobaczyć zwiotczenie skóry i pojawiające się zmarszczki . Aby tego uniknąć, niektórzy przyjmują suplementy kolagenowe oraz białko gdzie szukać takich produktów? Sprzedawany jest w kilku postaciach, w tym proszków, tabletek, kremów i zastrzyków lub w krowie paznokcie czy rybie jaja, ale przecież skóra wegańska tego nie przyjmie.
Czy kolagen może być wegański oraz czy cebula na zmarszczki działa? Bycie weganinem oznacza jedzenie niczego ze zwierząt, w tym mięsa, ryb, drobiu, jajek, nabiału, a nawet miodu. Bycie wegetarianinem to mniej rygorystyczne podejście. Inni ludzie kładą nacisk na produkty ziołowe, niekoniecznie stając się weganami lub wegetarianami .
Niektórzy naukowcy twierdzą, że są w stanie genetycznie modyfikować rzeczy takie jak drożdże i bakterie, aby stworzyć „wegański ” kolagen dla wegetarian bez zwierząt. Inni pracują nad metodami bioinżynierii. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby uzyskać takie same wyniki, jak produkty kolagenowe pochodzenia zwierzęcego.
Tak więc co zamiast żelatyny dla wegetarian? Na pewno roślinne wsparcie dla kolagenu. Kiedy twoje ciało wytwarza kolagen dla wegan , potrzebuje składników odżywczych, które pomogą w tym procesie. Eksperci generalnie zalecają priorytetowe traktowanie składników odżywczych w stosunku do suplementów diety.
Jeśli jesteś weganinem to dieta paleo wegetarianska, możesz ją jeść, aby zwiększyć zdolność organizmu do naturalnej produkcji większej ilości kolagenu . Twój organizm potrzebuje również pokarmów bogatych w składniki odżywcze, takich jak witamina C, cynk i miedź, aby zwiększyć produkcję.
kolagen wegański – gdzie szukać – białko – cebula na zmarszczki ?
Produkty roślinne elastyna do kurzu, które mogą w tym pomóc, obejmują:
- fasolki
- Pomarańcze
- Czerwona i zielona papryka
- Pomidory
- brokuły
A jakich witamin brakuje wegetarianom? Warto zaopatrzyć się w produkty pełnoziarniste, takie jak ryż, kukurydza i pszenica. ORZECHY, Dietetycy sugerują, aby spożywać od pięciu do dziewięciu porcji owoców i warzyw, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Wyrób też nawyk codziennego noszenia kremu z filtrem przeciwsłonecznym. Może to powstrzymać promienie słoneczne przed rozkładaniem kolagenu w skórze .
Używaj kremu przeciwsłonecznego o „szerokim spektrum” , który ma co najmniej SPF 30 z tlenkiem cynku lub dwutlenkiem tytanu wymienionymi w składnikach. Pomaga również zachować nawilżenie, dzięki czemu Twoja skóra wygląda zdrowiej i to będzie dobre dla veganski kolagen.
Pokarmy stymulujące produkcję kolagenu dla wegan czy weganin? Teraz, kiedy ustaliliśmy, że potrzebujemy aminokwasów do produkcji kolagenu, a nie kolagenu jako takiego, jasne jest, że potrzebujemy pokarmów roślinnych bogatych w białko. Rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, edamamy, soja) są pełne białka, żelaza i cynku, potasu, błonnika i – bonus – nie zawierają cholesterolu.
kolagen wegański – co zamiast żelatyny dla wegetarian?
Inną ważną rzeczą, o której należy pamiętać obojętne czy jesteś weganem czy weganinem, jeśli chodzi o rośliny strączkowe, jest to, że zostały one zalecone w najbardziej kompleksowej analizie raka przeprowadzonej przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem. Naukowcy zalecili spożywanie pełnych ziaren i roślin strączkowych przy każdym posiłku obojętne czy to weganizm a wegetarianizm, aby zapobiec rakowi. Nie codziennie, ale przy każdym posiłku, bo to dobre dla wegańska skóra.
Orzechy włoskie i nasiona również pomagają nam produkować więcej kolagenu. Są bogate w witaminę E, która zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na organizm, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ponadto bardzo łatwo można je dodać do żywności, sałatek, koktajli, deserów i past warzywnych. Dla osób z alergią na orzeszki ziemne lub orzechy, masło z nasion (na przykład słonecznik lub dynia) jest często bezpiecznym rozwiązaniem.
Pomidory są bogate w likopen, inny przeciwutleniacz, który stymuluje produkcję kolagenu, zapewniając dodatkową ochronę skóry. Należy zauważyć, że likopen znajduje się również w innych czerwonych pokarmach, takich jak czerwona kapusta, arbuz i grejpfrut.
Papryki są bogate w witaminę C, niezbędną witaminę do produkcji kolagenu i bardzo silny przeciwutleniacz. Spożywanie zaledwie 100 gramów czerwonej papryki zapewnia 141% zalecanej dziennej dawki witaminy C.
kolagen wegański – dieta paleo wegetarianska – elastyna do kurzu
Kolejne świetne źródło dla wegańskie białko, bo opinie mówią o jagodach. Jagody , które można jeść i rozmrażać, nie tracą żadnych składników odżywczych. Ta grupa żywności zawiera średnio prawie dziesięć razy więcej przeciwutleniaczy niż inne owoce i warzywa.
Skąd czerpiemy wegańskie suplementy? Dobrą wiadomością jest to, że nie potrzebujemy suplementów wege a vege, aby otrzymać kolagen, pomimo otaczającego go rozgłosu. Kolagen jest produkowany naturalnie przez organizm, ale jego poziom spada wraz z wiekiem. Od 20 roku życia tracimy około 1% ilości kolagenu rocznie wegetariańska żelatyna także, skóra staje się bardziej sucha. Ekspozycja na słońce, palenie, złe odżywianie i zanieczyszczenia mogą przyspieszyć ten proces.
To, czego nie rozumiemy, kiedy polegamy na suplementach kolagenowych, aby uzyskać to białko, to sposób działania naszego ciała i jak działa zupa kolagenowa. Jak każde inne białko, kolagen rozkłada się na aminokwasy, z których się składa. Tylko te aminokwasy są wchłaniane, transportowane do komórek i wykorzystywane do tworzenia nowych białek kolagenowych, odpowiednich dla naszego organizmu.
Te nowe formy kolagen to żelatyna wegańska a inne nie odpowiadają już oryginalnemu źródłu. Więc kiedy bierzemy suplementy kolagenowe, nie używamy tego kolagenu do naszej skóry. To samo dotyczy bogatych w kolagen pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ale zostanie to opracowane w przyszłości. Nasz organizm produkuje kolagen a nie żelatyna wege przy użyciu aminokwasów z oryginalnego źródła, aminokwasów, które bez problemu znajdziemy również w pokarmach roślinnych.